Tips og triks for Rallarvegen

 

Rallarvegen er en fantastisk opplevelse i seg selv. Men husk at den gamle grusveien går over ekte høyfjell. Derfor er det viktig at du ser igjennom listene under.
Riktig bekledning, mat, drikke og andre forberedelser sikrer at dere får maksimalt ut av turen.
God tur!


Pakketips for Rallarvegen

  • Klær til all slags vær: Vind- og vanntett jakke og bukse, ullundertøy, ullsokker og fleecegenser. Lue, vanter eller sykkelhansker og buff/skjerf. Ta med ekstra skift til ankomst. Husk at Finse ligger på høyfjellet 1222 moh, mens Flåm ligger 0 moh. Ta med klær deretter.

  • Sko: Gode sko. Er det spådd utrygt vær bør du holde deg varm på føttene, - og helt tørr.

  • Sykkelhjelm: Vi leier ikke ut sykkelhjelmer, men disse kan kjøpes i sykkelbutikken. Eller ta med din egen.

  • Liten tursekk med: Solbriller, solkrem, Compeed plaster, kamera etc i tillegg til mat, klær og andre ting på listene.

  • Baggen eller sekken din: Har du en stor sekk som du ønsker sendt fra Finse til Flåm, kan du bestille bagasjefrakt. Bagasje blir da sendt til Flåm eller Myrdal. Ta med en liten sekk til selve turen med nødvendig mat og klær.

Mat og sykkelen

  • Mat og drikke til turen: Rikelig med vann, termos, en solid matpakke og kontanter (kafeen på Fagernut tar ikke kort).

  • Til sykkelen: Har du egen sykkel, anbefaler vi at du tar med ekstra utstyr som ekstra bremseklosser, slange, pumpe og lappesaker. Leies sykkel av Hotel Finse 1222 får dere med lappesaker og pumpe. Pumper kan også kjøpes separat.

Planleggingstips

  • Værmeldingen: Sjekk værmeldingen. Pakk sekken deretter. Været kan variere mye fra Finse til Flåm. Så sjekk ut Finse, Myrdal og Flåm.

  • Transport av sykkel: Veien er gruset, stedvis ujevn og i noe dårlig stand. Det er viktig å ha en god og komfortabel sykkel. Finse 1222 har over 200 sykler til utleie. Syklene hentes hos Sykkel 1222, øst på perrongen på Finse stasjon.

    Dersom du leier din sykkel hos oss, trenger du ikke å tenke på sykkelfrakt. Du henter sykkelen der du skal starte og leverer den i Flåm. I samarbeid med Merida har Finse 1222 utviklet sykler som er spesiallaget til sykling på Rallarvegen.

    • Dersom du bruker din egen sykkel, må du kjøpe en egen billett til sykkelen din for å få den med på toget. Dette gjør du gjennom Vy på telefon +47 815 00 888. Husk at denne transporten bør forhåndsbestilles på grunn av begrenset plass. Sykkelen er du selv ansvarlig for å laste inn og ut av toget.

  • Boktips før sykkelturen: «1222» av Anne Holt og «Brobyggerne» av Jan Guillou.

Andre Rallarvegen tips

  • Ekstra mat til/før turen: På vårt hotell Finse 1222 selger vi diverse dere kan ta med på turen. Vi serverer lunsj i hjerterommet/baren hver dag mellom kl 13:00-17:00, og dagens suppe fra kl 11:00.

  • Rallarmuseet på Finse: Har du lyst til å høre mer om historien til Bergensbanen og Rallarvegen?
    Da kan vi anbefale et besøk på Rallarmuseet på Finse. Museet holder åpent kl. 09:30 – 21:30 hver dag. Gjelder fra starten av juli og frem til 18. september. Utenfor museet står de gamle snøfreserne og lokomotivene.

  • Flåmsbanemuseet i Flåm: Rett ved siden av Flåm stasjon finnes Flåmsbanemuseet. Museet gir deg innsikt i byggingen av Flåmsbanen. Det er en av de bratteste jernbanestrekningene i Europa.

Stopp- og pause tips på sykkelturen

  • Forslag til bildestopp: Slettestrekningen mellom Hallingskeid og Kleivagjeldet. Utsikten mot fjellsidene og innsjøene.

    Utsikten fra trebroen nær toppen av Kleivagjeldet. Utsikt mot Kleivabrua, Kleivagjeldet (fossefallet) og elven som følger Rallarvegen ned til Flåm.

    Utsiktspunktet på toppen av Myrdalssvingene. Utsikten over Flåmsbanen og ned mot selve Myrdalssvingene.

  • Tips for rasteplass: Utenfor Fagernut vokterbolig, 10 km vest for Finse.

    På stranden ved enden av Grøndahlvatnet, ca. 5 km etter Hallingskeid.

    På et åpent område et par hundre meter fra utgangen av tunnelen ved Kleivagjeldet og på sletten etter Myrdalssvingene. Her finnes fine gressområder. 

    Men, husk at det viktigste er å ta en rast når du trenger det, og gjerne med jevne mellomrom. Da blir turen mye bedre!

     

Langs Rallarvegen passerer man flere informasjonsskilt.  Her leser man mer om historien bak flere av vokterboligene og broene underveis.

Vi ønsker alle en strålende tur!