
Vår unike historie
Historien til Hotel Finse 1222 er et lite stykke norgeshistorie. Byggingen av Bergensbanen bød på ingeniørmessige utfordringer som verden aldri hadde taklet. Det sier litt at Fridtjof Nansens erfaringer om geografien fra skiturene over fjellet i 1884 delvis lå til grunn for fastleggingen av traséen!
Det startet med en bod på stasjonen, en bod som senere ble et gjestgiveri. Dette var starten på hotellet som senere ble kjent i hele Europa. Hotel Finse var med på å forvandle fjellheimen til noe alle ville oppleve.
Reisen har vært lang, og er langt fra over. Vi har startet et nytt kapittel. Finse vil fremstå som enda mer unikt – for her finner du de samme minnene, følelsene og den urørte naturen som for 100 år siden!
1894
I 1894 besluttet Stortinget at banen skulle videreføres østover fra Voss. Strekningen Voss–Gulsvik ble åpnet i 1908, og året etter fulgte Gulsvik–Hønefoss og Roa–Hønefoss.
Byggingen av Bergensbanen bød på store tekniske problemer, ikke minst på den 100 kilometer lange høyfjellsstrekningen mellom Mjølfjell og Geilo.
1909- Åpningen
Under åpningen 27. november betegnet Kong Haakon banen som «vårt slektledds storverk». Bergensbanen har bortimot 200 tunneler. Finse er banens, og Norges, høyestliggende stasjon, 1222 meter over havet. Over den cirka 100 kilometer lange høyfjellsstrekningen, er banen beskyttet av snøoverbygg og snøskjermer.
Finse Fjeldstue
Fjeldstuen stod ferdig til Bergensbanens åpning i 1909, og var opprinnelig tenkt som en kombinasjon av sikkerhet og turisme. Å kjøre tog over høyfjellet ble av mange fremdeles sett på som vågalt, så det måtte være tilfluktssteder underveis i tilfelle toget kjørte seg fast.
Alice Lister Fangen
Etter få måneder ble stedet overtatt av den driftige vertinnen Alice Lister Fangen. Hun var fembarnsmor, og hadde vært vertinne på Finse siden 1903 da hun etablerte en forløper til Fjeldstuen.
1914
Hun gikk i kompaniskap med Joseph Klem som drev Finse Handelsbod. Sammen utviklet de raskt stedet med ny, stor soveromsfløy, og i 1914 åpnet de også verdens første innendørs skøytehall. Hit kom storheter som Sonja Henie og Oscar Mathisen for å trene, men også for det sosiale.
Finse tar av
I 1916 overtok Andreas Klem, og han videreutviklet stedet i 17 år. På denne tiden var Finse et sted som hadde mange prominente gjester. Sonja Henie brukte stedet som treningssted før store mesterskap.
Polarhelten Ernest Shackleton trente på Finse. Gjestelisten fra denne epoken finner man også kjente navn som kong Haakon, Fridtjof Nansen, Karen Blixen, prinsen av Wales og polarfarer og flyger Tryggve Gran.
Andre verdenskrig
Under andre verdenskrig ble Finse Hotel rekvirert av nazistene. De ville etablere en flystripe på Hardangerjøkulen og teste ut flydrivstoff under «arktiske forhold».
De etablerte en større forlegning og anlegg på Finseneset. Dette ble etter krigen gitt til Turistforeningen, og er i dag kjent som Finsehytta.
Ny gullalder
Det ble aldri noen sving på flystripen på jøkulen. Ett fly landet, men det klarte ikke å lette igjen. Det måtte demonteres og sendes hjem med tog.
Etter krigen fikk Finse Hotel en ny oppblomstring, og overklassen adopterte stedet.
Star Wars
I mars 1979 ble slagene på planeten Hoth i “Imperiet slår tilbake” spilt inn på Finse. Det skulle vise seg å bli et historisk mesterverk, men også en krevende innspilling med den verste snøstormen på 100 år!
Nye koster
Etter en turbulent periode kom brødrene Norman inn på eiersiden i 1987. De overtok hele hotellet i 1995, og drev det frem til det ble overtatt av en Finse-entusiastisk gjeng i januar 2020.
Like etter kom korona-pandemien, og det ble bestemt å bruke tiden til en etterlengtet oppgradering.
Expedition Finse
Hotellet på Finse er kjent for sine fargerike festivaler. FInsejazz fyller hotellet med gode musikere hver vinter. Visit Hoth (Star Wars) er en klassiker, og entusiaster strømmer til fra hele verden. I 2010 åpnet statsminister Jens Stoltenberg Expedition Finse for eventyrere i alle aldre og med ulike ambisjonsnivåer.
2020: Tilbake til fremtiden
Med Snøhetta og lokale krefter på laget har vi satt hotellet tilbake til fordums prakt. Farger, stil og historiske føringer har gitt nye oppgraderte rom, klare for å gi unike opplevelser i fjellet. Vi ønsker velkommen til et totalrenovert hotell med ny peisestue og polarbibliotek.
‘Nye’ Hotel Finse 1222
Sommeren 2021 åpnet vi igjen dørene, og gleder oss til å gi deg en unik opplevelse.
Vi har endret navnet til Hotel Finse 1222.