Ruter, lengder og etapper langs Rallarvegen

 

Rallarvegen strekker seg fra Haugastøl til Myrdal og Flåm, og fra Upsete til Voss. Fra Haugastøl til Flåm er det ca. 80 km, og veien går gjennom et mektig fjellandskap hele veien ned til fjorden.

Nedenfor er en beskrivelse av sykkelruten.
Mange foretrekker å starte hos oss på Finse. For det første er man på høyfjellet, og for det andre er distansen overkommelig for de fleste.

Strekningen fra Finse til Flåm er rett og slett et lite stykke Norge!

Etappe, lengde og sykletid

Velg den ruten som passer deg og følget ditt best. Mange starter turen på Finse og sykler hele veien ned til Flåm på én dag (5-7 timer). Da kan du nyte naturen fra det røffe fjellandskapet på Finse til vakkre fjordomgivelser i Flåm.

Hvis man ønsker å sykle hele Rallarvegen starter man i Haugastøl. Etappen opp til Finse er turens tyngste parti med noe stigning over en strekning på 27 km. Derfor legger mange inn et stopp på Finse, men man står selvfølgelig fritt til å bestemme hvor mange stopp man ønsker å legge inn på turen. Med andre ord, Rallarvegen passer for de aller fleste!

 

Fra Haugastøl

  • Haugastøl – Finse 27 km (3-4 timer)
    • Haugastøl – Hallingskeid 48 km
    • Haugastøl – Vatnahalsen 65 km (8 timer)
    • Haugastøl – Flåm 82 km (10 timer)

Fra Finse
• Finse – Fagernut 10 km (1 time)
• Finse – Hallingskeid 21 km (2,5 – 3 timer)
• Finse – Vatnahalsen 38 km (5 timer)
• Finse – Flåm 55 km (5-7 timer)

Andre distanser

  • Hallingskeid – Flåm 32 km (3-5 timer)

  • Finse – Haugastøl 27 km (2-3 timer)



Haugastøl – Finse 27 km

Rallarvegen starter ved Haugastøl Turistsenter som ligger ved Riksvei 7, ca. 1 km fra togstasjonen Haugastøl (langs Bergensbanen).

Den 27 km lange turen til Finse har relativt god grusveistandard og en stigning på 222 meter. Veien er åpen for biler frem til Storurdivatnet, 16 km vest for Haugastøl. Her er man 1150 moh. og kan se Storurdi vokterbolig. Underveis sykler du over vakre gamle broer som er bygget for hånd. På denne strekningen kan man se den nye og moderne jernbanetraséen og den nye tunnelen Gråskallen som er bygget med snøskjermer for å hindre at sporet skal bli ufremkommelig. På veien til Finse finner vi også Nygård, gården som var den høyestliggende drevne gården til langt utpå 1900-tallet. Strekningen er en fantastisk sykkeltur i vakkert høyfjellsterreng på gode grusveier. Underveis vil du oppleve mektig natur, flotte broer og se flere vokterboliger.

Finse

Finse ligger 1222 moh. og er Bergensbanens høyestliggende stasjon. Hotel Finse 1222 er plassert på stasjonen, og vår sykkelutleie ligger også der.
Her finner du også Rallarmuseet som er verdt et besøk. Der kan du kan lære mer om historien til Bergensbanen og Rallarvegen. Utenfor museet står de gamle snøfreserne/lokomotivene. De fanger oppmerksomheten til både store og små.

Finse – Hallingskeid 21 km

Når du sykler vestover fra Finse, vil du oppleve fantastisk natur med mektige fjell hvor isbreen Hardangerjøkulen i vest troner høyest. På veien fra Finse passeres den over 100 år gamle steinkvelvbrua over Finseåa. I tillegg ligger de «kjente» Finse-fjellene Finsenut og Store Finsenut rett foran deg. På denne 21 km lange strekningen kan du være så heldig å se villrein.

I vokterboligene Sandå, Slirå, Fagernut og Grjotrust bodde vokterne sammen med sine familier, og man får et innblikk i hvordan de kjempet for å holde Bergensbanen åpen. Fagernut, 1343 moh., er ikke bare det høyeste punktet på Rallarvegen, det er også den høyestliggende vokterboligen i Norge. Her finner du en kafé med servering i deler av juli, i august og i helgene i september. Du finner også et museum, innredet akkurat som den gangen vokterboligen var i bruk.

Turen fortsetter mot Hallingskeid og passerer Grjotrust, en av de fineste vokterboligene langs veien. Terrenget er et karakteristisk vakkert og typisk norsk høyfjellslandskap.


Hallingskeid – Vatnahalsen 17 km

Fra Hallingskeid til Myrdal går jernbanelinjen på en hylle i fjellet. For dagens sykkelturister er dette et fascinerende syn, og man kan tenke seg hvilke farer arbeiderne stod overfor da dette ble bygget.

Kleivabrua er et majestetisk syn fra Rallarvegen. Broen ble regnet som en av de vakreste broene langs Bergenbanen. Broen har en fremtredende rolle i romanen «Brobyggerne» av Jan Guillou. Boken omhandler i stor grad byggingen av Bergensbanen, livet på Finse og arbeidet med byggingen av denne broen. Kleivabrua tok 9 år å fullføre.

Derfra er veien bratt og steinete langt Klevagjelet med vannmasser som fosser nedover elven.

Vatnahalsen er et stopp på Flåmsbana. Her kan man velge om man vil sykle til Voss eller Flåm. Ønsker man å sykle til Voss, går det et lokaltog fra Myrdal til Upsete. Herfra fortsetter turen med sykkel til Voss.


Flåmsdalen 17 km

I Flåmsdalen finner du Norges bratteste jernbane. Den er 20 km lang, og med sine 20 tunneler og høydeforskjell på 865 m er Flåmsbana blitt verdenskjent.
Fra Myrdal fortsetter Rallarvegen i 21 krappe svinger ned til Kårdal. Før de krappe svingene er det mange som tar frem kameraet. De ønsker å forevige Flåmsdalen og den svingete veien.

Veien fortsetter gjennom den ville Flåmsdalen og geiteseteren Kårdalen, forbi Berekvam og Dalsbotten. Videre nedover ser man Rjoandefossen på venstre side. Neste severdighet er Flåm kirke fra 1667 som ligger på venstre side langs elva.

Flåm

Flåm ligger innerst i Aurlandsfjorden, en fjordarm til Sognefjorden. Om sommeren er det et yrende folkeliv her. Flåmsbana er knutepunktet. Har du leid sykkel fra oss på hotellet Finse 1222, kan du sette fra deg sykkelen på sykkelparkeringen ved stasjonen til Flåmsbanen.

Herfra er det kort avstand til kaféer, restauranter og diverse butikker på bryggeområdet. Foruten cruisebåttrafikk er det også båtforbindelse til bl.a. Bergen og Gudvangen. Har man tid til overs, er det fint å vandre fra Flåm i retning Aurland.